Planera karriärenHanden på hjärtat – vet du verkligen vad som är viktigt för dig i jobbet på kort och lång sikt? Det är kanske hög tid att sätta upp mål och ta fram en handlingsplan för ditt fortsatta yrkesliv!

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


Känns det som om du trampar vatten och har tappat både fart och energi? Då är du inte ensam, om det nu är någon tröst.

Enligt en färsk studie som marknadsundersökningsföretaget YouGov genomfört på uppdrag av Folkuniversitetet visar det sig att många i åldern 40-55 vill byta jobb eller yrkesroll.

Undersökningen – som gjordes i augusti 2016 och bygger på drygt tusen intervjuer – visar att 37 % vill byta arbetsgivare och 31 % byta yrkesroll inom de närmaste åren. De två viktigaste faktorerna när man väl byter jobb är bra lön och inspirerande arbetsuppgifter. Däremot är det väldigt få som längtar efter att bli chef.

Trots att så många vill förändra sin arbetssituation är det bara var tionde som aktivt söker sig vidare. Det beror i första hand på att man inte vet vad man vill göra, att man inte hittar något jobb att söka eller att man uppfattar det som en risk att byta jobb (”man vet ju vad man har…”).

Önskan att byta jobb men inte vara säker på vad man vill är förstås frustrerande. En hjälp på vägen är att sätta upp en karriärplan. Det är ett bra sätt att ta reda på vad du verkligen vill och även se till att kämpa för att det verkligen blir så.

Tänk då på att planera både kortsiktigt och långsiktigt. De kortsiktiga målen behöver ju inte handla om att byta jobb utan kan lika väl vara att hitta sätt att utvecklas inom ditt befintliga arbete. Det kan i sin tur göra det lättare att på lite sikt hitta ett nytt jobb som stämmer bättre överens med dina mål. Ange ditt långsiktiga mål först och anpassa därefter de kortsiktiga efter det.

Det betyder också att du måste reda ut vilken kompetensutveckling som behövs för att nå ditt långsiktiga mål samt om det finns något som hindrar dig från att lyckas.

Nu ska man komma ihåg att ”karriär” i det här sammanhanget inte nödvändigtvis betyder att nå toppen på den traditionella karriärstegen – det kan lika väl handla om att hitta balans mellan arbete och fritid, känna att man gör något meningsfullt, bli sin egen, få ökat ansvar eller vad det nu kan vara.

Här får du lite konkret hjälp från fackförbundet Jusek:

Nulägesanalys

Vad du än vill göra framöver måste du utgå från den situation som du befinner dig i just nu.

Vad kan jag?

I nästa steg gör du en inventering av dina färdigheter, egenskaper, intressen och framgångsfaktorer utifrån utbildningar som du gått, arbetsuppgifter du haft och andra aktiviteter som du har ägnat dig åt.

Vad vill jag?

För att ditt arbete ska kännas meningsfullt bör det stämma överens med dina värderingar. Värderingar handlar om vad som är viktigt för dig, både privat och i arbetslivet. På så sätt skapar du en bild av den ideala arbetssituationen och funderar över dina innersta önskningar.

Mål och handlingsplan

Till sist är det dags att formulera mål och en handlingsplan, där du utgår från den förändring som du vill uppnå. Det hjälper dig att prioritera i vardagen och handlingsplanen leder till aktivitet och ger dig energi.

Publicerad 2016-11-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: