En sak i taget gör dig mer effektivNu finns det en app som hjälper dig att fokusera bättre. På så sätt kan du också komma ifrån ovanan att skjuta saker på framtiden.

Hedengren Media

David Hedengren
Hedengren Media


I genomsnitt blir vi avbrutna en gång varje kvart på jobbet. Sedan tar det upp emot tio minuter att få tillbaka fokus igen. Till råga på allt visar det sig att 20 % av oss har den svagheten att vi ständigt skjuter upp saker – prokrastinera, för att använda ett modeord. Inte undra på att det emellanåt kännas hopplöst att få något gjort på jobbet!

Det är förstås frustrerande att känna att man hamnar på efterkälken på grund av alla störningsmoment – allt från mejl och telefonsamtal till kolleger som vill ”snacka” en stund eller ta en fika. På ett mer övergripande plan är det även problematiskt i den meningen att alla avbrott påverkar produktiviteten negativt.

En svårighet i sammanhanget är oviljan att se det här problemet. Idag anses det snarare vara en styrka i arbetslivet att kunna hålla många bollar i luften samtidigt. Men allt fler experter menar att sådan ”multitasking” är en myt och i värsta fall kontraproduktivt.

I själva verket är det så att hjärnan endast kan sköta en sak i taget och att det går åt en hel del energi varje gång man skiftar mellan olika uppgifter. Det gamla uttrycket ”en sak i taget” tycks med andra ord fortfarande vara giltigt.

Den här biologiska ”sanningen” förklarar i sin tur varför så pass många av oss regelmässigt undviker att ta tag i sådant som behöver göras. Enligt Oskar Henriksson på Habitud – ”det psykologiska gymmet” – är det dock möjligt att agera på ett annat sätt genom att tillsammans på arbetsplatsen hitta en struktur som innebär att det alltid finns andrum då man inte blir störd.

Själv har Ola sagt till sina kolleger att han gärna blir störd klockan 10, 15 och på lunchen, då alla kan kontakta honom och ställa de frågor de vill. Han har också inplanerad tid för mejl och telefonsamtal. Tiden där emellan kan han arbeta helt ostörd.

Det här är ett synsätt som även det internationella bemanningsföretaget Adecco har tagit fasta på. Man har nämligen utvecklat ett digitalt verktyg – Supertimmen – som hjälper användaren att fokusera och bocka av sin ”att-göra”-lista.

Det handlar om att jobba mer fokuserat, inte fler timmar. När du får mer gjort känner du dig nöjdare och trivs ännu bättre på jobbet, säger Adeccos informations- och marknadschef Charlotte Nordén.

Supertimmen, som är en nedladdningsbar app, hjälper dig att blockera notiser och andra störningsmoment så att du kan arbeta fokuserat i en timme. Varför man valt just en timme beror på att det är den tid som hjärnan klarar att i ett sträck koncentrera sig på en sak – därefter börjar man tänka på annat och tappar följaktligen fokus. Och då gäller det att ta en paus.

Publicerad 2017-04-01


Senaste artiklarna

Framtidsinriktad karriärplanering
Är du orolig för att ditt yrke inte kommer att finnas kvar om tio år? Se då till att skaffa en kompetens som gör att du kan vara en del av den snabba förändringen på dagens arbetsmarknad.
Lagt in 1 oktober 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Varför är så många besvikna på sitt arbete?
För den som hittar rätt karriärväg innebär arbetet en daglig glädje som engagerar och utmanar. För andra känns arbetet snarare som ett nödvändigt ont, som att offra sin tid och frihet enbart i utbyte mot lönen.
Lagt in 16 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så bromsar du klockan
Än är undrens tid inte förbi – du kan faktiskt vinna tid genom att ge bort den!
Lagt in 1 september 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Så mycket tjänar chefen
Vill du tjäna bra? Se då till att vara man och få jobb som finansdirektör i ett privat företag med säte i Stockholm.
Lagt in 17 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Här finns jobben i framtiden!
Arbetsförmedlingen gör regelmässiga prognoser för att identifiera branscher med goda framtidsutsikter. Här följer några exempel på yrken med mycket stora möjligheter under de kommande 5-10 åren.
Lagt in 1 augusti 2017 på Startsida, Informationsteknik, Ingenjör och teknik, Chefsjobb och personal, Detaljhandel och service, Industri och hantverk, Försäljning och kommunikation, Undervisning, Kontor och ekonomi, Socialt och hälso- och sjukvård, Övriga jobb, Företag
Annons: